Waar het hart vol van is, loopt de mond van over of terwijl Het hart op de tong hebben en Liefde gaat door de Maag (element aarde). 

Liefde, zelfliefde heeft voeding nodig om vruchten voort te brengen.

Er zijn meerdere vormen van vruchtbaarheid dan kinderen krijgen (in mijn optiek krijg je ze i.p.v. nemen).

Als de liefdevolle energie stroomt in geven en ontvangen, dan brengt het vreugde, passie, levenskracht en levenskunst voort. 

Wanneer liefde ondervoed raakt, verdort de stroom in creativiteit en daarmee ook creatiekracht en kan bitterheid wortel schieten.

Verbittering van het hart, de geest door o.a. overweldigend verdriet, verlies, rouw, eenzaamheid en wanneer het verdriet, verlies niet volledig omarmd wordt. Hierin is onderscheid tussen niet kunnen of niet willen omarmen en bewust blijven 'hangen' in de pijn. 

Laatstgenoemde gaat over "slachtoffer energie" = bewust zelf-lijden in stand houden, omdat je daarmee ook een vorm van aandacht krijgt. De persoon "wordt" het verdriet, verdrinkt erin.

Levensangst danwel doodsangst nemen toe, want angst voor de dood is eigenlijk angst voor het leven. Het Leven te Leven!

SlachtofferEnergie "huist" in de longen.

In feite doet het vuur van het hart de long-energie smelten = afzwakken, wat uiteindelijk óók het afweersysteem afzwakt. 

 

Het wel willen, maar (nog) niet kunnen omarmen (is wilskracht) en duidt meer op onvermogen.

Kijkend naar de mensen die in de afgelopen 1,5 jaar in eenzaamheid leefden in o.a. zorgcentra of thuis, maar geen bezoek konden (mochten) ontvangen en als ze kwamen was er de fysieke afstand. Letterlijk en figuurlijk ontberen van nabijheid kan het hart breken, afhankelijk van hoe sterk iemands gestel van nature is.

Hiermee wil ik aangeven dat niet altijd in fysieke zin in staat is om te "werken" aan het gemis. Echter heeft het wel gevolgen. 

De wil om werkelijk (weer) te LEVEN is aanwezig, want deze persoon gaat serieus op zoek naar geschikte hulp om het verdriet, gemis aan te gaan en het een plek te leren geven om het leven een nieuwe of vernieuwde wending te geven.

Vervolgens ontstaat er opnieuw visie, levensvisie, zin in het leven, vreugde, draagkracht, levensmoed om beslissingen te nemen en daarin actie te ondernemen. Opgestaan en hebt de moed om verder te wandelen, stappen te zetten.... Flow.  Duidelijk is dat dit verbittering voorkomt.

 

Over het algemeen kan gesteld worden dat de laatstgenoemde categorie uiteindelijk een aangenamer leven hebben.

Daarmee doel ik op de mensen die hun gevoelens erkennen en hierin zowel mentaal emotioneel alsook fysiek Actief kunnen handelen.

Waarbij de mogelijkheid tot actie én het verlangen samengaan.

Over mijzelf:

Mijn patroon van het slachtofferschap heb ik met hulp van anderen kunnen erkennen en transformeren in eerlijkheid, oprechtheid naar mezelf en de ander en geleerd om in mijn kracht te staan en het heeft ook een link met acceptatie, aanvaarding en vergeving. 

Gelukkig heb ik "wegwijzers" in mijn leven ontmoet die mij hebben geleerd om te herkennen wanneer ik in slachtofferschap ga en wanneer ik in mijn kracht sta door het te benoemen. Op die momenten was dat niet altijd gemakkelijk om te horen en aan te nemen. Ik ervaarde het als "aanval" op mijzelf, terwijl dat niet de intentie was. 

 

Uitpakken van een cadeautje? Hoezo? Is het leuk dan? 

Het is als het uitpakken van een met zorg omwikkeld cadeautje. Met zorg en aandacht te werk gaan. Waar te beginnen met losmaken van 'het papier, plakband, misschien wel Ducktape als het erg strak zit'? Wat brengt het slachtofferschap mij? Wat laat het me zien? Welke kracht is aan de andere kant van deze schaduwkant zichtbaar? Door deze transformatie heb ik als cadeautje méér visie, creativiteit en energie gekregen. 

 

Hoe ga jij om met tegenslagen? Laat gerust een reactie achter of stuur mij een persoonlijk bericht.

OF

Wil je weten hoe ik jou hierin kan helpen?

Een gratis half uur vrijblijvend praten / sparren kan altijd. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.