• Zo binnen, zo buiten. Zo boven, zo beneden.
  • Van binnenuit in beweging komen (dans).
  • Dans je innerlijke wereld.
  • Door massage en beweging mindful naar binnen gaan.
  • Hoe ziet jouw innerlijk landschap eruit?
Home » Over mij

Over mij

Woorden die bij mij passen zijn:

Hoi, ik ben Marijke Hendriks (1976), mijn man en ik hebben geen kinderen kunnen krijgen. Ook niet na 5 ICSI trajecten. Verder kijkend dan mijn ervaringen rondom mijn kinderwens.

Een onrustige jeugd. Ik was het stilste en daardoor het braafste meisje van de klas. Veel gepest, om mijn uiterlijk, maar ook vanwege mijn gescheiden ouders en dát was niet altijd even gemakkelijk.

Terugdenkend valt me op dat muzieklessen mijn escape en een soort van "therapie" was. 

Eigenlijk in het familiepatroon de verzorging ingegaan, mijn halve familie werkt in de gezondheidszorg of onderwijssector. Gek genoeg wilde ik zelf ook heel graag de verzorging in, ik wilde als basisschoolkind kraamverpleegkundige worden. Dat ben ik nooit geworden. Het verzorgende beroep bleek zeker bij mij te passen, mits ik toen geleerd had om op een professionele manier dichtbij de zorgvrager te staan en tegelijkertijd zorg voor mijzelf te dragen. 

 

Sinds 2007 ben ik middels lichaamsgerichte psychotherapie enorm veranderd, haast een metamorfose ondergaan, sommige mensen herkenden mij haast niet meer. Veranderd van een verlegen teruggetrokken vrouw naar een openhartige vrouw met beide benen op de grond en plezier in het Leven!


Over mijn kinderwens die onvervuld is

en jij ...heb jij al kinderen? Deze vraag werd en word mij nog regelmatig gesteld en ik ervaarde vooral verdriet, gemis, boosheid. 

Ook voelde ik een vorm van jaloezie "zij hebben wel kinderen; heel fijn voor hun en ik ben blij voor ze, maar ik gun het mijzelf ook zo en ik verlang ook naar een kindje". Onvervuld Verlangen

Taboe doorbreken door erover te spreken

Ik sprak erover, omdat ik dacht "jij verteld toch ook dat je zwanger bent en daar ligt dan totaal geen taboe op; ik heb een immens verlangen om moeder te worden en Waarom zou ik daarover dan moeten zwijgen? Waarom zou ik moeten zwijgen als deze wens niet in vervulling gaat, keer op keer een negatieve zwangerschapstest zie?"

Toen we in de trajecten of er tussenin zaten, zei ik "nee, wij hebben nog geen kinderen kunnen krijgen en zitten daarom in een IVF traject wat de nodige impact heeft". Vaak was en is de 1e reactie geschrokken. Als men dan de moed heeft en doorvraagt, dan laat ik gerust mijn gevoelens zien. 

Voor een buitenstaander is het lastig om de pijn te kunnen voelen

Ik realiseerde mij op een gegeven moment "ze weten het Echt niet hoe ze zouden kunnen reageren en misschien kunnen ze het ook Echt niet, dus laat ik een voorbeeld zijn, voorbeelden geven". Dat hielp mij een beetje in het omgaan met mijn verlangens, zowel mijn kinderwens alsook waar ik behoefte aan had / heb. Bijv. welke steun zou ik graag zien van mijn partner, naaste familie en/of vrienden / bekenden? Daarmee is uiteraard niet alles opgelost, in elk geval heb ik het gevoel meer regie te houden.

Schaamte veranderde in compassie voor mezelf en de ander

Vooral in het begin ervaarde ik schaamte om erover te vertellen. Ik tastte dan ook zorgvuldig af naar wie ik mij uitsprak. Toch ben er vrijwel altijd open in (geweest), hoe confronterend sommige reacties ook waren. 

Toen we naar een ander huis zochten (eind 2021 gevonden ;-)), vertelde ik het op een gegeven moment ook aan de makelaars, omdat ik bijna standaard de vraag kreeg of wij kinderen hebben. Zo'n gewone vraag is het blijkbaar dus en ik ben er vrijwel direct open over geweest, wat resulteerde in meestal begrijpende reacties. Doordat ik met hulp van anderen compassie ontwikkelde voor de pijn die ik ervaarde, heelde ik mijzelf en voelde ik kracht in mij.


Bronnen van Kennis & Inspiratie 

Coach voor masseurs & massagetherapeuten en Levenslooppsychologie.

Touch for Health 1.

Lichaam & Psyche & Energetisch: Healing - Innerlijk kindwerk - Chakra's. Systemisch werk - Begeleiding ademoefeningen en geluid durven maken.

Medische Qi Gong en Chinese 5 elementenleer.

Medische basiskennis Hbo.

Sportmasseur. Soms gebruik ik technieken uit de sportmassage bij een ontspanningsmassage, want ik werk niet als sportmasseur 'an sich'.

Ontspanningsmassage: combinatie Klassieke, Lomi-lomi, Dynamische massage.

Medisch secretaresse en Verzorgende.

 

Van origine kom ik uit de ouderen -en gezinszorg (met name thuiszorg) waarbij de aandacht lag op lichamelijk verzorgend en sociaal maatschappelijk begeleidend werk.

Tevens ben ik gediplomeerd algemeen en medisch secretaresse en werkte ik in verpleeg -en zorgcentra, overheid, onderwijs en als laatste in het Erasmus MC op de IC, centrum thuisbeademing, neurologie, cardiologie-elektrofysiologie (o.a. plaatsing icd's, pacemakers etc). 

 

Ik raakte steeds meer geboeid door het effect van wat massage en bio-energetica in positieve zin Doet! Hoe helend het is en daarom besloot ik om mij daar verder in te verdiepen. Veel gedaan en ik heb eruit gehaald wat ik goed kan inzetten in mijn praktijk. Nog steeds blijf ik mij verder ontwikkelen, ook puur vanuit interesse. 

 

Mindfulness & TrustTechnique. 

Inquiry (zelf)onderzoek. 

DansExpressie - Klanken - Geluid durven maken  Uiting geven aan je gevoel.

Creativiteit tot bloei laten komen in kleur, beweging, zang. 

YinYoga / HathaYoga. 

Osho actieve meditaties (sommige ervan). 

 

Danslessen: floorballet, klassiek ballet, moderne dans, dansexpressie, stijldans, salsa 'on two', Argentijnse tango. 

Muzieklessen: barok en hedendaags klassiek, klezmer, film, jazz, musical.

Blokfluit, Altblokfluit, Dwarsfluit (klarinet gespeeld en helaas maar heel even Cello, waar ik graag weer mee verder wil, omdat het "mijn" instrument is). 

 

Authentieke Kabbalah (wetten van de natuur). Joodse mystieke leer. 

Boeddhisme - Jodendom - Christendom (ik ben niet meer religieus, maar kan mensen uit de christelijke traditie goed begrijpen).

Praktisch toepasbare spiritualiteit is belangrijk voor mij. Niet enkel in 'hogere sferen' kunnen zijn, maar een stukje hemel op aarde brengen. 

 

Alle levenservaringen die mij gevormd hebben, tezamen met alle opgedane kennis, therapie -en coachingsmomenten en alle ontmoetingen.