Begin » Aanbod » Israëlische Dans

Israëlische Dans

Je gebruikt natuurlijke lichaamsbewegingen Dussss....Lopen. Springen. Draaien. (bijna)Rennen (bv bij de Hora). Aansluitpas (variatie tijdens joggen/hardlopen). Buigen. Strekken. Zwaaien-Zwieren met je armen. In je handen klappen. 

 

De authentieke Israëlische kringdansen, die van origine in de kibbutzim werden gedanst waarbij men elkaar vasthield met de handen. Deze dansen worden nog altijd gedanst.

 

Er zijn tal van dansen die weliswaar in een kring gedanst worden en zonder elkaars handen vast te houden. De ene persoon vindt het prettig om elkaars handen vast te houden en de ander juist niet. Afhankelijk van het 'soort publiek' wat komt dansen, maar zeker niet verplicht.

Plezier in Dans & Beweging

Plezier in dansen staat voorop! Israëlische dans is een smeltkroes van vele culturen. Zo zie je bijv. behalve de typisch Israëlische Mayim-pas ook elementen uit landen als bijv. Spanje, Roemenië, Rusland, Jemen/Yemen.

Achtergrond van de Mayimpas

Water in Ivriet = Mayim. Water stroomt, golft als het goed is. Dus de Mayim-pas is een golvende pas. In Vlaanderen noemen ze het toepasselijk een slingerpas. Voor-zij-achter-zij-Voor.

Er is een Mayim links of rechts ;-). 


Over Schoenen gesproken ;-)

Goed schoeisel is belangrijk: 

 • Draag in geval hakjes .....wat dan wel???
 • Jogging of Hardloop schoenen met een beetje vering erin.
 • Schoenen die je bijv. bij Zumba gebruikt.
 • Zaal-Sportschoenen voor balsporten.
 • Jazzdans schoenen. De zolen zijn vaak gemaakt van suède of hard rubber, zodat je goed kunt draaien. 
 • Heel evt. kun je de 1e keer op goed passende sokken (geen 'afzak-sokken' ;-)).
  • Ik ben er geen voorstander van, omdat het niet zo veilig is. Blessures liggen gemakkelijker op de loer (uitglijden, zwikken, verstuiken etc.) en daar zit niemand op te wachten.

Splitzool of Hele zool???

 • Sommigen "zweren" bij splitzool dansschoenen :-). Hoewel dit meer flexibiliteit bij dansen geeft, heb je bij een splitzool nauwelijks steun in je middenvoet. 
  • Heb je bijv. al lang klassieke/moderne balletles en zijn je voetspieren sterk ontwikkeld, dan is een splitzool helemaal ok. 
 • Normaal gesproken zou ik zeggen "ga voor de hele zool" waarbij je gehele voet ondersteund wordt, aangezien dit ook effect heeft op de verdere kettingreacties in je lichaam (uit o.a. de bewegingsleer van Ismakogie) >>>>> 
  • De beweging & stand van je voet heeft invloed op de rest van je lichaam. 
  • Doorgezakte voet of gebruik je steunzolen? >> Kies dan een hele zool met goede steun.

Aanmelden

Stuur mij een mail of vul het contactformulier in. 

 

* zijn verplicht in te vullen velden 

Gegevens worden zorgvuldig behandeld. 

Links > Israëlische dans

Dansen voor beginners en (half) gevorderd. 

Beginners:. Tsadik Katamar

Gemiddeld: Modeh Ani Lefanechais bijv. voor een gevorderde beginner in Israëlische dans

Gemiddeld: nog een voorbeeld van hoe Israëlische dans kan zijn Halayla (vanavond). In fonetisch schrift geschreven "Halayla kulanu mishpaga (refrein)" .. betekent:  "vanavond zijn we familie". Uitleg dans is in het Ivriet, volg de bewegingen maar ;-) en daarna dans op muziek.

Gemiddeld: Ana beKoach 

https://www.facebook.com/ayalfamilydances 

In corona-tijd deelt deze familie bijna dagelijks een half uur Israëlische dans.

Geen uitleg, dus dans mee wat je mee kunt doen.